Als je dit leest is de kans groot dat je een zwembad wilt laten aanleggen. Maar wat voor zwembad gaat dat worden? Een binnenbad of een buitenbad? En ga je voor een skimmerzwembad of toch een luxe overloopzwembad? Er komen talloze keuzes kijken bij het kiezen van een zwembad. In dit artikel helpen we je op weg in de keuze voor een type zwembad én de afwerking die het beste bij je past. Liever advies op maat? Neem dan contact op met ons team. 

 

Stap 1: Binnenzwembad of buitenzwembad? 

Buitenzwembad

Als zwembadbouwer leggen we voortdurend buitenzwembaden aan. Met een goede reden. Het is de perfecte manier om volop van de tuin te genieten. Kinderen en kleinkinderen kunnen zich uren vermaken, terwijl de volwassenen ontspannen in- en naast het zwembad. Daarnaast is een buitenzwembad allang niet alleen meer voor zomerdagen. Tegenwoordig maken we prachtige all-season buitenzwembaden. Dit zijn goed geïsoleerde, verwarmde zwembaden waarin het hele jaar door comfortabel gezwommen kan worden.

De aanleg van een bouwkundig buitenzwembad is maatwerk. Zo bouwen we veel van onze zwembaden precies op tegel- of terrasmaat. Het zijn die details die het eindresultaat veel mooier maken. Ook de wijze van zwembadafdekking wordt afgestemd op waar het zwembad ligt. In een omgeving met veel bomen adviseren we bijvoorbeeld andere zwembad afdekking dan in een omgeving zonder.

Wanneer we een buitenzwembad aanleggen dan is het tuinontwerp altijd leidend, zo wordt het een kloppend geheel.

Binnenzwembad

Een binnenzwembad is perfect voor wie ieder moment van het jaar onder dezelfde comfortabele omstandigheden wilt zwemmen. Daarnaast vereist een binnenbad weinig schoonmaakwerk. Je loopt bij wijze van spreken iedere dag zo vanuit bed het zwembad in. Ook kan een binnenzwembad perfect gecombineerd worden met wellness, zoals een sauna of stoombad. Voor een echte privé oase. 

De aanleg van een binnenzwembad heeft een ander verloop dan bij een buitenzwembad. Een binnenzwembad is klimatologisch gezien een soort thermoskan in de woning. Daarom plaatsen we bij een binnenzwembad niet alleen zwembadtechniek, maar ook een klimaatsysteem (hierbij werken we alleen met de duurzaamste techniek en systemen). Dat is belangrijk, want bij temperatuurverschil tussen verschillende ruimtes ontstaat condens. Dat kan over de jaren schade aan de woning veroorzaken. Bij Bos Zwembaden voorkomen we dat. We zorgen altijd voor een klimaatsysteem die de temperatuur en luchtvochtigheid perfect op pijl houdt.

Dit is één van de redenen dat we zo vroeg mogelijk betrokken willen zijn bij het technische ontwerp van de woning (bij nieuwbouw). Zo kunnen we het klimatologische aspect zo efficient mogelijk indekken. Daarnaast werken we veel samen met de architect, aannemer en elektra- water- en woningautomatisering installateurs. Door vroegtijdig betrokken te zijn, kunnen we de samenwerking met deze partijen goed afstemmen. Zo visualiseren we de technische bouw van de verschillende partijen in een gedetailleerde 3D tekening. Dat zorgt voor een geruisloze samenwerking en een ijzersterk eindresultaat.

Buitenzwembad met verhoogde overlooprand

 

Stap 2: Plunge pool of een ‘gewoon’ zwembad?

Plunge pool

Het grootste verschil tussen een plunge pool en een gewoon zwembad is het formaat. Hoewel beiden kunnen variëren in formaat en diepte, zijn plunge pools een stuk kleiner. Ze zijn beter geschikt voor een ‘snelle duik’, vereisen minder onderhoud en ruimte in de tuin.

Toch kan er ook in een plunge pool recreatief en sportief gezwommen worden. Door een zwemmachine in te bouwen kunnen er zwemmeters gemaakt worden. En dat zelfs zonder te hoeven draaien. Ook is het mogelijk om een bankje in te bouwen om met familie en vrienden te loungen.  

‘Gewoon’ zwembad

Een ‘gewoon’ zwembad heeft een regulier formaat. Denk aan een lengte tussen de 6 en 10 meter, en een breedte tussen de 3 en 5 meter. Zo’n zwembad leent zich beter voor recreatief gebruik en is perfect voor warme dagen rond het zwembad met de hele familie.

 

Stap 3: Skimmer zwembad of een overloop zwembad? 

Skimmer zwembad

Bij een skimmer zwembad ligt het wateroppervlakte lager dan de zwembadrand. Zo kan de skimmer, die zich aan de zijkant van het zwembad ter hoogte van het wateroppervlak bevindt, water aanzuigen. Het water wordt door een mandje in de skimmer geleid, waarin bladeren, insecten en ander vuil worden opgevangen voordat het water terug in het zwembad wordt gepompt. Skimmerzwembaden zijn populair vanwege dit effectieve reinigingsmechanisme. 

Overloop zwembad

Bij een overloopzwembad, ook wel ‘infinity pool’ genoemd, ligt de rand op gelijke hoogte met het wateroppervlak. Hierdoor stroomt het water over de rand. Dit zorgt voor een visueel aantrekkelijk effect van een ‘oneindig’ zwembad. Het water wordt vervolgens opgevangen en afgevoerd, waardoor oppervlaktevuil efficiënt wordt verwijderd terwijl het water continu wordt ververst. Overloop zwembaden zijn geliefd bij (tuin)architecten en nemen toe in populariteit vanwege de unieke vormgeving en esthetische mogelijkheden. 

 

Stap 4: Welk type afwerking kies je? 

De afwerking bepaalt een groot deel van de uitstraling van het zwembad. Welke afwerking er wordt gekozen is een kwestie van smaak, budget en duurzaamheid. Hieronder bespreken we de belangrijkste soorten afwerkingen met je. 

Folie Zwembad

Foliezwembaden zijn bij onze opdrachtgevers de meest populaire keuze. Omdat ze kostentechnisch interessant zijn en relatief snel te plaatsen zijn. Ze worden afgewerkt met een flexibele PVC-folie die over de betonnen structuur van het zwembad wordt gelast. Foliezwembaden zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, waardoor ze binnen iedere woning of tuin passen.

Meer over folie zwembaden

Betegeld Zwembad

Betegelde zwembaden zijn echt uniek. Ze bieden een breed scala aan ontwerp mogelijkheden door de keuze van tegels in verschillende kleuren, vormen en patronen. Keramische, glazen of natuurstenen tegels gebruiken we vaak vanwege hun duurzaamheid en esthetiek. Betegelde zwembaden zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden.

Meer over betegelde zwembaden

Mozaïek Zwembad

Mozaïektegels zijn kleine stukjes keramiek, glas of natuursteen die samen een patroon vormen. Mozaïekzwembaden zijn zeer decoratief en bieden de mogelijkheid om unieke ontwerpen te creëren. Ze voegen een vleugje elegantie en stijl toe aan zowel binnen- als buitenzwembaden. Een type zwembad waar je écht een eigen touch aan kan geven. 

Meer over mozaïek zwembaden

Polypropyleen zwembaden

Als het aankomt op polypropyleen zwembaden, ook wel ‘monopools’ genoemd, werkt Bos Zwembaden uitsluitend met met NIVEKO. Dit bestaat sinds 1995 en levert zeer hoge kwaliteit. Iedere monopool worden volledig op maat ontworpen en gemaakt. De baden zijn standaard rondom geïsoleerd en UV en chemicaliën bestendig. Nog meer voordelen: de baden worden relatief snel geplaatst en hebben een ontzettend lange levensduur. 

Zichtbeton Zwembad

Voor de echte liefhebber. Dit type zwembad heeft een strakke en moderne uitstraling waarbij het betonoppervlak onafgewerkt is en zichtbaar blijft. Het biedt een minimalistische, rustgevende esthetiek en kan worden aangepast aan verschillende stijlen door kleurstoffen of pigmenten met het beton te mixen voor het storten. Één van onze persoonlijke favorieten.

Meer over zichtbeton zwembaden

RVS Zwembad

Onze roestvrijstalen zwembaden zijn duurzaam, hygiënisch en hebben een strakke, industriële uitstraling. Ze zijn bestand tegen corrosie en vereisen weinig onderhoud. RVS-zwembaden zijn in sommige landen ontzettend populair vanwege hun unieke, moderne look. En ook in Nederland plaatsen we ze steeds vaker.

Meer over RVS zwembaden

 

Zwembad laten aanleggen?

Hopelijk gaf dit artikel je meer inzicht in de mogelijkheden. Toch zijn er nog meer zaken om te overwegen, zoals welke features je toevoegt aan het zwembad. Denk aan een zwemmachine of buitendouche. En misschien ben je ook wel op zoek naar een sauna of stoombad. Om tot een goed plan te komen nodigen we je graag uit in onze showroom. Hier kan je alle mogelijkheden zelf ervaren. En helpen we je om het perfecte eindresultaat te verwezenlijken. 

Maak nu een afspraak of neem contact met ons op.