-
Zwembadverwarming
Zwembadverwarming is een belangrijk onderdeel van een eigen zwembad in Nederland. Het bepaalt het comfort van het gebruik en heeft grote invloed op de jaarlijkse energiekosten van een binnenzwembad of buitenzwembad. Er zijn diverse manieren om het zwembad te verwarmen. Bos Zwembaden adviseert graag over de best mogelijke situatie voor u.
Lees hieronder verder over de verschillende mogelijkheden en opties voor zwembadverwarming.
Typen zwembadverwarming
Zonne-energie
Zonne energie is de meest voordelige bron van warmte. Niet voor niets is het solar lamellendek de meest gekozen afdekking voor een buitenzwembad. Het scheelt ca. 4-8 graden Celcius in vergelijk tot een foam afdekking.
Luchtwarmtepomp
Door de warmte van een luchtwarmtepomp uit de lucht te halen en deze over te brengen op het zwembad water kan het zwembad veel voordeliger verwarmd worden dan bijvoorbeeld door een gasketel. Onze (lucht) warmtepompen zijn speciaal ontwikkeld voor zwembaden waardoor deze extra zuinig en enorm stil zijn in gebruik. Daarbij is de warmtepomp te koppelen op de zwembadsturing maar ook los te bedienen op een app. Extra interessant is de combinatie de luchtwarmtepomp met (PV) zonnepanelen, u kunt het stroomverbruik terughalen waardoor u kosteloos het zwembad verwarmd. Graag adviseren wij u hierover.
Aardwarmte
Bij het gebruik van aardwarmte wordt warmte uit de bodem gebruikt om het zwembad te verwarmen. In de meeste gevallen gebeurt dit in combinatie met de woninginstallatie. We kennen hier grofweg twee soorten installaties in:
Open bron systeem
Grondwater wordt opgepompt vanuit een diepe geboorde bron en via de warmtepomp weer in de grond gepompt in de (soortgelijke) retour bron. In de warmtepomp wordt de warmte door de warmtepomptechniek vanuit dit water opgeslagen in een waterbuffer in de woning. Bij warmtevraag van het zwembad wordt deze warmte via een speciale platenwisselaar over gebracht op het zwembadwater.
Gesloten bron systeem
Bij een gesloten bron wordt gebruik gemaakt van warmtebuffers in de bodem. Er wordt warmte opgehaald maar ook teruggebracht in de bodem. D.m.v. een gesloten leidingsysteem vanaf de warmtepomp tot in de meerdere geboorde bronnen (collectoren) kan eenvoudig de warmte gehaald- en gebracht worden. De behaalde warmte wordt door middel van de warmtepomptechniek opgeslagen in de waterbuffer in de woning. Bij warmtevraag van het zwembad wordt deze warmte via een speciale platenwisselaar over gebracht op het zwembadwater.
Gasketel
Het verwarmen van het zwembad door middel van een gasketel is in het verleden erg veel toegepast. Bij warmtevraag van het zwembad wordt deze warmte via een speciale buiswisselaar over gebracht op het zwembadwater.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden van zwembadverwarming in een nieuw of bestaand zwembad, neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaand contactformulier.